La educatie inainte! Primul an al Workshop-ului de jurnalism de la Nehoiasu s-a incheiat! Felicitari micilor ziaristi.




Inca un an scolar s-a incheiat. Pentru elevii de la Scoala Gimnaziala nr 1 Nehoiu (cea de la Nehoiasu), vacanta aduce mai multa bucurie. Pentru cei care nu stiu deja acest lucru, anul acesta aici s-a desfasurat Atelierul de Jurnalism. Vorbim, bineinteles, despre un proiect educational de succes pus la punct de prof. Anca Simion. 

Doamna profesoara a reusit sa adune un grup mare de elevi de clasele a 7-a si a 8-a pentru a organiza prima serie de workshop-uri de jurnalism de la Nehoiu. Proiectul, care s-a bucurat de un real succes, se va intinde pe 4 ani si are ca obiective familiarizarea copiilor cu modalitatile de informare in masa,  dezvoltarea cunostintelor generale ale micutilor si bineinteles organizarea de noi activitati inteligente.

Copiii au avut la dispozitie si un trainer de la care au invatat ce este o stire, de ce este important sa ne informam si ce calitati trebuie sa aiba un om de presa sau un om de televiziune. Pe parcursul nenumaratelor intalniri desfasurate la sfarsit de saptamana, Bogdan Muzgoci, jurnalist si masterand in Managementul Institutiilor mass media la Universitatea din Bucuresti, le-a vorbit copiilor despre genurile presei si tehnicile de redactare folosite in presa scrisa dar si in televiziune. (jurnale de stiri). Copiii stiu acum ca o stire trebuie sa raspuna la intrebarile "Cine?" ,"Ce?", "Cum?", "Unde?", "Cand?" (si unde este cazul si  "de ce?"). Deasemenea au aflat ce inseamna un lead, un titul sau un intertitlu in presa scrisa sau o beta, un cap video si un sincron in televiziune. 

Au discutat despre diferenta dintre jurnalisti si vedetele de televiziune, au aflat de ce presa scrisa a pierdut teren in favoarea online-ului, au aflat cum sa scrie o stire folosind piramida inversata (incep cu cele mai noi informatii despre un subiect )au aflat de ce Facebook-ul are un asemenea succes si ce inseamna o retea de socializare (mai ales daca are sau nu functie de informare), ce inseamna publicitatea si rating-ul, sau ce reprezinta opinia publica. 

Pe langa lectiile propriu zise, participantii au ascultat povesti din media romaneasca, au aflat de ce se cearta politicienii la televizor si au putut afla mai multe despre subiectele pe care la auzeau la telejurnal pentru a putea intelege mai bine actualitatea. 

" A fost o experienta interesanta desi nu este prima de acest gen pentru mine. In 2011 am avut ocazia de a fi trainer la Colegiul National Gheorghe Lazar din Bucuresti unde l-am avut invitat pentru a ma sustine si a le vorbi elevilor pe Adelin Petrisor, colegul meu la vremea aceea in TVR. Proiectul de atunci se numea "Seek your career" si avea rolul de a le oferi elevilor in ani terminali de liceu mai multe informatii despre carierele pe care si-ar fi dorit sa le urmeze pe viitor. Am fost placut surprins sa descopar si la Nehoiasu copii la fel de interesati de jurnalism ca si la Bucuresti, lucru care arata ca profesorii de aici sunt de exceptie care ii indeamna pe tineri sa descopere noi provocari si sa se autodepaseasca." spune Bogdan Muzgoci.

Doamna profesoara Anca Simion spera ca in urma acestei experiente copiii sa priveasca jurnalele de stiri cu ochi critici, sa devina un public inteligent si selectiv si sa se informeze intotdeauna corect. Anul urmator proiectul va continua si dupa cum arata se va extinde si se va bucura in continuare de succes in randul elevilor si de aprecieri din partea parintilor. Deocamdata, cei mici au planuri mari si chiar si un blog destul de interesant.Va invitam sa aruncati o privire si acolo! Se numeste  http://adjtv.blogspot.ro/

Comentarii

  1. Alle Fluturash6 iulie 2013 la 18:39

    Foarte frumos :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cati bani primeste Bogdan de la scoala sau de la primarie ? treaba asta intradevar este frumoasa dar spuneti sincer cati bani primeste?Chiar daca primeste, mie nu mi se pare nimic ilegal dar spuneti asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cainele moare de drum lung s.a.m.d . De ce nu-l intrebati personal ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Probabil la cat castiga Bogdan din alte parti aia e mizilic

    RăspundețiȘtergere
  5. Vad ca foarte multa lume crede ca Bogdan primeste o rasplata in bani daca face ce face cu elevii si profesorii de la scoala unde el a invatat.Nu domnilor NU Bogdan a mai dus copii la un festival de film unde el indeplinea niste atributii pe linie profesionala. A adus anul trecut la vot foarte multi tineri si a avut o contributie importanta la schimbarea de anul trecut,de unde nici multumesc nu a primit.Deci nu, nu a primit si nu primeste nimic.Trebuie sa mai credem si in simt civic,patriotism local,iubire fata de oameni,fata de scoala,fata de educatie.Nu toata lumea viseaza sa ajunga sa fure cand ajunge undeva, chiar daca avem in jurul nostru tot felul de exemple descurajante chiar scandaloase.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam comentariile dumneavoastra chiar aici!

Cele mai populare postări