Iata ce scrie Strada de Buzau: 6.800 de veterani şi văduve de război din Buzău, afectaţi de neaplicarea legii

• Ei beneficiază doar pe hârtie de gratuităţi la transport

Din 1994, veteranii şi văduvele de război beneficiază de gratuitate la transportul în comun, conform Legii 144. La aproape 20 de ani de la emiterea actului, unii dintre transportatori refuză încă asigurarea transportului acestei categorii de cetăţeni.

„Veteranii de război şi vă­duvele de război care locuiesc în mediul rural au dreptul, în cursul unui an calendaristic, la 12 călătorii interne dus-întors gratuite pe mijloacele de trans­port auto, dacă nu există posibilitatea să călătorească pe calea ferată”, scrie în res­pectiva lege. Decontul tiche­telor, făcut prin Ministerul Transporturilor, are o proce­dură complicată, care conduce la întârzieri destul de mari la plată, aşa încât unii dintre transportatori preferă să-i transporte pe veterani pe propria cheltuială. Alţii, însă, refuză un asemenea transport.
La finalul şedinţei Consiliului Judeţean din această săp­tămână, consilierul P.S.D. Do­ru Muzgoci s-a adresat con­du­cerii instituţiei cu rugă­min­tea de a lua măsuri împotriva operatorilor de transport care refuză onorarea gratuităţilor legale faţă de veteranii şi vă­duvele de război. „Am pri­mit de la Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Filiala Mihai Viteazul Buzău, sub semnătura colonelului în re­zervă Anghel Constantin, o scrisoare prin care reclamă faptul că văduvele şi veteranii de război nu sunt acceptaţi în mijloacele de transport conform prevederilor din legea 44/1994. Dacă există cineva vinovat pentru neplata acelor deconturi, care se fac în urma acelor tichete oferite, ar fi păcat ca această mână de oameni, atâţi câţi au mai rămas, veteranii şi văduvele de război, să plătească factura indiferen­ţei generaţiei mele”, a afirmat consilierul social-democrat, care a dezvăluit că a fost cuprins de un sentiment de ruşine în momentul întâlnirii cu şeful filialei judeţene a Asociaţiei Naţionale a Vete­ranilor de Război. „Am avut un sentiment de ruşine în momentul în care m-am întâlnit personal cu domnul colonel, care are 90 de ani, a împlinit recent vârsta de 90 de ani, şi care se plânge de asemenea probleme. Mai mult decât atât, voi înmâna scrisoarea secretariatului Consiliului Ju­deţean”, a mai spus Doru Muzgoci, care a precizat că este şi în posesia unui „grafic al transportatorilor şi al curse­lor”, în care veteranii de război au fost întâmpinaţi cu refuz. „Vă rog, probabil prin Serviciul de Transport al Consiliului Judeţean, propun să transmitem o scrisoare tuturor operatorilor din judeţul Buzău prezenţi pe această listă, prin care, poate chiar sub sancţiunea nulităţii licenţei de traseu, să le solicităm să res­pecte Legea 144, să respecte această mână de oameni. Aş vrea să primesc şi eu în scris rezultatul demersurilor secretariatului”, a conchis Muzgoci. Pe loc, preşedintele de şedinţă, Cristi Romanescu, n-a avut prea multe de spus referitor la această chestiune. „Cred că totul ţine de Ministerul Transporturilor această problemă, dar vom cere o analiză să vedem despre ce este vorba. Dacă este o situaţie reală, cu siguranţă trebuie să acordăm mai multă atenţie acestor oameni care sunt din ce în ce mai puţini”, a afirmat vicepreşedintele C.J. Buzău, liberalul Cristi Romanescu.●

Scris de 

Comentarii

  1. UITE , VEDETI CE INSEAMNA INVIDIA ? AICI LA ACEST ARTICOL UNDE INTRADEVAR MERITATI FELICITARI NU COMENTEAZA NIMENI! CE OAMENI DOMNULE, CE OAMENI!!! Felicitari pentru aceasta luare de pozitie, sincere felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu inseamna ca daca nu comenteaza nimeni ,trebuie sa se inteleaga ca oamenii nu sunt interesati de subiect, ci pur si simplu polemica suscita mai mult interes decat lucrurile normale.Asta este viata.Eu am fost onorat ca domniile lor, m-au ales pe mine sa le transmit mesajul in forul judetean.Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Onorat , neonorat, uite ca ati facut-o si a avut ecou. Ba da, aveti nevoie uneori de felicitari, de incurajari, de ce nu ?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam comentariile dumneavoastra chiar aici!

Cele mai populare postări