"Băieţii deştepţi" scot capul pe Valea Buzăului

Iata ce titreaza sansa buzoiana:


microhidrocentrala


O societate din Titu vrea să construiască o serie de minihidrocentrale care vor afecta grav ecosistemul

O societate din Dîmboviţa, a unor discreţi patroni, se pregăteşte să distrugă o investiţie de 40 de ani a Hidroelectrica S.A., pentru care ar mai fi trebuit doar un mic efort financiar pentru ca Valea Buzăului să devină un mare producător de energie electrică hidro. Elsid SA Titu este deţinută de doi cetăţeni implicaţi de mai multă vreme în afaceri metalurgice şi în energie. Este vorba despre oamenii de afaceri Mihai Tufan şi Stelian Anăstăsescu, cei care au preluat Elsid după 1990 şi s-au lansat în operaţiuni de mare anvergură cu energie hidro în toată ţara, dar mai ales în zona Prahova. Acum, fac paşi importanţi pentru a acapara şi Valea Buzăului, după ce, zeci de ani, compania de stat Hidroelectrica SA a investit sute de milioane de euro într-un proiect de mare anvergură, pe care Elsid SA, prin diferite metode, l-a blocat pe ultima sută de metri. Elsid SA a demarat încă de anul trecut proiectul de aşa-zisă amenajare a rîului Buzău. Proiectul, simplist, prevede o investiţie minimă pentru un profit maxim, ceea ce, din punct de vedere al propriului interes, este corect. Problema survine atunci cînt în combinaţie sînt atrase instituţii şi oameni plătiţi de stat, care trebuie să apere interesele populaţiei. Concret, Elsid a făcut în aşa fel încît a reuşit să blocheze un proiect al societăţii Hidroelectrica, început acum circa 40 de ani. Timp de zeci de ani, în baza unui proiect serios, s-a lucrat la crearea condiţiilor pentru ca pe final să se realizeze o amenajare istorică a văii superioare a rîului Buzău. În planurile Electrica SA sînt prevăzute realizarea unor poduri, viaducte, lacuri de acumulare, microhidrocentrale şi diguri, care ar crea sute de locuri de muncă şi ar da de lucru tuturor firmelor de construcţii din judeţ. Toate acestea şi altele s-au blocat însă, prin intervenţii şi acţiuni derulate într-un spirit cu adevărat mafiot. 

Lucrături din interior 

Elsid SA se află printre acele societăţi monitorizate cu atenţie de diferite instituţii ale statului. Aflaţi în grupul "băieţilor deştepţi", proprietarii Elsid şi-au întins afacerile în toată ţara. Acum, la Buzău, beneficiind de ajutorul unor oameni cu funcţii importante din minister şi din Hidroelectrica SA, au ajuns la planurile şi proiectele pe care compania de stat le posedă. Cu aceste informaţii, au purces la crearea proiectului care, însă, ascunde două mari pericole, unul social, căci nu va crea mai mult de zece locuri de muncă, şi al doilea, pentru că pune în grav pericol mediul. Practic, aşa cum ne-au relatat mai multe surse din diverse medii, proiectul Elsid SA prevede construirea unor sisteme de tuburi prin care cea mai mare parte a apei rîului Buzău va fi captată, secînd aproape complet albia, mai ales în anii cu secetă mai accentuată. Specialiştii în domeniu, aflaţi deasupra oricăror interese sau bănuieli, ne-au relatat că rîul Buzău este pus într-un mare pericol, la fel ca întreaga comunitate buzoiană. Pentru a crea însă un contraproiect pentru cel aflat în derulare de către Hidroelectrica, trebuie ca în interiorul companiei de stat să existe nişte complici care să sustragă documente şi să furnizeze informaţii. Fapt care s-a întîmplat, chestiune pe care o vom demonstra curînd. 



De ce se tem mafioţii?


Proiectul Hidroelectrica ar relansa întreg judeţul


S-ar construi poduri, diguri şi lacuri de acumulare


Proiectul Hidroelectrica S.A. prevede investiţii serioase, peste cele deja efectuate. Astfel, s-ar construi nu mai puţin de 3 poduri peste rîul Buzău, o galerie de aducţiune a apei de 10,5 kilometri, amenajarea rîului Buzău şi două lacuri de acumulare care ar relansa economia şi turismul pe toată Valea, 70 de kilometri de diguri, 400 de milioane de euro investite în linii de înaltă tensiune pentru branşarea investiţiei la sistemul energetic naţional, dar şi multe alte investiţii pe termen lung. Toate acestea ar da de lucru pentru mii de oameni şi sute de firme din Buzău şi din ţară. În schimb, Eldis propune un proiect cu zece angajaţi şi efecte catastrofale asupra mediului.




articol de: Doru GHEORGHIADE

Comentarii

  1. ""Aflaţi în grupul "băieţilor deştepţi", proprietarii Elsid şi-au întins afacerile în toată ţara. Acum, la Buzău, beneficiind de ajutorul unor oameni cu funcţii importante din minister şi din Hidroelectrica SA, au ajuns la planurile şi proiectele pe care compania de stat le posedă.""
    Multumim de informatie...stiam .
    Baietii destepti se pare ca sunt o specie cameleonica,perfect adaptabila oricarui mediu , fie el de stanga, dreapta, etc.
    Aceasta informatie nu este decat de acelasi tip si cu acelasi efect pe care ni le furnizati pe vremuri, despre Corcodel. Care nu a fost nici judecat, nici condamndat, doar dat afara de la putere. Iar noii ciocoi si aservitii acestora comenteaza cu satisfactie : :" Nici nu mai are curaj sa iasa ziua pe strada !" Timp in care zaezile se topesc cu voia lui Doamne-Doamne, noroaiele cresc, locurile de munca dispar , iar orasul se cufunda in intuneric, insa nu-i bai, avem satisfactie : l-am invins pe ciocardel !
    Acum , mai mult ca atunci, aveti puterea de a schimba lucrurile . Sunteti mai la putere decat atunci . Demonstrati ca puteti mai mult decat sa suflati in goarna, si indreptati, de la nivelul influentei pe care v-o confera functia in care v-au ales oamenii, ceea ce e stramb. Iar nehoienii va vor fi cu siguranta recunoscatori. Asa cum nu am iesit in strada ca sa-l dam afara din primarie pe ciocoi, nici acum nu o vom face, probabil, pentru altceva. Ca oricum nu ar folosi la nimic. Pe oamenii aceia cu functii importante din minister sau Hidroelectrica probabil ca-i stiti macar dupa nume, daca mentionati in comentariul dvs ca acestia ar exista. Sunteti membru in CJ, om influent al judetului, nu mai sunteti un obscur presedinte de partid din creierii muntilor, aveti putere, folositi-o , rogu-va, si va vom sprijini.
    Cu stima, un vechi admirator. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am sesizat un mare necaz care ne poate paste ,dar vad ca si presa (Sansa Buzoiana ) preia si vine cu argumente si mai solide ,in sustinerea afirmatiilor mele.Ce trebuia sa fac am facut,dar sa nu credeti ca atunci cand vine Doru M si spune" fugi de aici", aia fug de rup pamantul.Va rog sa prezentati oarecare intelegere pentru demersurile pe care le fac, pentru ca va spun ,nu este usor.Macar eu am ramas consecvent spre deosebire de dl primar care mai intai cere desfiintarea hotararii care atribuia terenuri acestor "baieti destepti",si mai apoi ii prezinta ca fiind solutie salvatoare pentru Nehoiu, in ce privesc locurile de munca .Cum poate fi o solutie privind locurile de munca o societate care spune ca rezultatul investitiei lor, functioneaza fara salariati",sunt complet automatizate" asa cum reese din documentatia lor..Pentru mine lupta cu dl Corcodel nu mai este de actualitate,nu sunt obsedat de Corcodel ,si m-am delimitat de rautatile d-nealui si asa am ramas.Eu cred si incerc sa va conving ca o discutie publica despre oportunitatea AMANETARII VIITORULUI ECONOMIC SI SOCIAL AL ACESTEI VAI A BUZAULUI.Eu am caracter indiferent ce credeti despre mine si pot sa risc orice ,NU MA INTERESEAZA.Vreau ca peste nu multi ani ,sa ma pot uita in ochii copiilor ,prietenilor si concetatenilor mei , fara sa rosesc(desi acest gest nu mai impresioneaza pe nimeni).Unul din oamenii care nu este strain de multe magarii de care vom trage de acum inainte este ing Florescu fost director la Hidro Buzau,astazi lucreaza in centrala Hidro si se ocupa de MHC(microhidrocentrale)dupa ce a fost director la ELSID si unde se ocupa de ....MHC-uri.....!!!?????As vrea sa vad pozitia celor din Nehoiu care vor sa devina directori la Hidro, si sa demonstreze ca merita sa ajunga acolo pentru Nehoiu, si nu ca recompensa pentru lipirea de afise.Se pare ca trebuie sa ma sprijiniti, daca impartasiti ideea, pe mine,pentru ca ceilalti...........au mai reevaluat situatia.Voi reveni.DM

    RăspundețiȘtergere
  3. Aveti perfecta dreptate. Si eu stiu un inginer din Nehoiu care spera de ani buni sa ajunga director la Hidro, "trage sfori" si linguseste, si nu are nici o atitudine impotriva acestor "baieti destepti" care ne capuseaza, ci dimpotriva, este prieten cu un prieten foarte bun al acestui fost director la SH Buzau, dl Florescu. Probabil asa spera sa ajunga director, prin relatii si pile ca doar asa se obtin posturile la noi, si asa a obtinut pana acum functii.........si nu prin capacitatea dumnealui profesionala..........
    Cat despre actiunile dvs de informare, tineti-o tot asa ca poate va aude cine trebuie si se iau masuri impotriva acestor "baieti destepti".
    Cu stima.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu am priceput de ce domnul Lungu a cotito asa de brusc spre oamenii lui Crocodilu cum spunea el pana mai de curand.Ce oare a facut ca voi sa va despartiti nu mai inteleg.Florin avea mangaiat orgoliul dar sa nu se supere nu are pricepere ca primar iar asa cred eu tu te pricepi la asa ceva si asta a vazut tot Nehoiu foarte bine.Florin ar fi fost bine daca va tinea aproape dar cu ce a ramas si vrea sa-i promoveze .....nu-l vad bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiu si eu un inginer proaspat dat afara de la hidro a carui nevasta comenteaza pe aici aiurea, dar nu merita sa-i dam numele...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam comentariile dumneavoastra chiar aici!

Cele mai populare postări