UN ZIAR LA NEHOIU?- editorial


Un ziar la Nehoiu? De ce acum? Ce vrea să facă?



Răspunsurile le găsim dacă privim în jur şi analizăm situaţia în care am căzut. Avem nevoie de presă în Nehoiu pentru că suntem o comunitate dezinformată în ceea ce priveşte starea locală. Presa trebuie să funcţioneze într-un sistem democratic asemeni unui watch-dog (câine de pază). A patra putere în stat are acest rol- de a veghea asupra vieţii cetăţenilor. Un cetăţean informat este un cetăţean capabil să aleagă ceea ce este mai bine. Este mai greu de manipulat şi ştie cum să acţioneze atunci când interesele nu îi sunt apărate de cei pe care i-a ales să-l reprezinte. Scepticii ar spune că nu poate funcţiona un ziar în Nehoiu? I-aş întreba de ce dar probabil aş primi răspunsuri care nu pot fi susţinute de argumente valabile.



Era nevoie de un astfel de pas mai devreme. Dreptul la informare este esenţial într-o societate modernă. Nu este târziu ca în 2010 să luăm atitudine şi să promovăm informarea ca principalul mijloc de luptă împotriva stării de latenţă în care ne aflăm de 20 de ani.



De ce Proiect Nehoiu?



Pentru că publicaţia noastră vrea să reconstruiască în mintea nehoienilor un nou oraş, în care vocea celor mulţi să fie ascultată. Dacă fiecare cititor va vedea o idee, atunci ziarul şi-a făcut datoria căci acel om va şti că trebuie să ia o caramidă şi să o aşeze peste ruinele oraşului în care traieşte. Noi punem pixul pe foaie şi desenăm, iar cititorul construieşte. Nimic mai simplu. Deseori întâlnesc oameni cărora le este frică să vorbească despre problemele pe care le au sau care le sunt provocate. De ce după 21 de ani după decembrie ’89 se întâmplă aşa ceva? Nu cumva sistemul funcţionează greşit? Asta este problema pe care noi o punem în discuţie.
Să ne amintim foile care circulau pe sub mână, publicaţii interzise de regimul apus, serile în care oamenii ascultau Europa Liberă încuiaţi în case, cu lumina stinsă şi sonorul dat la minim. Asta să facem şi astăzi cu Proiect Nehoiu. Să lăsăm cuvintele să ne intre în minte pentru că vom şti ce să facem cu ele când va veni momentul potrivit.



Fară să atac interesele celor care nu se ocupă nici de craterele care au mistuit centrul oraşului, nici de străzile care seamană mai degrabă a uliţe, nici de paragina în care industria nehoiană a căzut în ultimul timp şi nici de educaţia care formează copii care nutresc numai să plece mai repede vă spun: Nehoieni, răzvrătiţi-vă!



Nu e de vină conducerea că ne merge nouă prost. Nu e de vină criza că industria lemnului a căzut în mâinile cui nu trebuia. Nu sunt de vină oportuniştii politici că timp de douăzeci de ani aceiaşi oameni se joacă de-a hoţii şi vardiştii printre rămăşiţele frumoasei staţiuni montane de altă dată. Dacă e cineva în Nehoiu, tânăr sau bătrân care aude strigătul de indignare al oamenilor conştienţi să se ridice şi să spună “Gata!” . Dacă Dan Puric a întors celălalt obraz nu suntem noi cei care trebuie oare să intoarcem palma?



Acest ziar a luat naştere dintr-o idee. El vrea să fie citit şi inţeles dincolo de litere şi cuvinte pentru că nu este o adunătură de ştiri, comentarii şi poze. Este punctul de pornire către un nou Nehoiu.



Dependent doar de libertatea de exprimare, mă înclin şi scriu!




Bogdan Constantin Muzgoci


Comentarii

  1. foarte bine ca v-ati gandit la un ziar!
    e un mod civilizat de a instiinta lumea. decat sa se ajunga la mesaje laste cu grafitti pe peretii blocurilor debilizate termic (este antonimul fortat al expresiei reabilitate termic), mai bine ziar!
    sa fie ziar!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru initiativa!
    Interesant si foarte bine lucrat ziarul.Ai stofa de jurnalist si ma bucur ca exista tineri nehoieni care se gandesc sa faca ceva si pentru ce lasa in urma.Pe cand urmatorul numar??????

    RăspundețiȘtergere
  3. Urmatorul Numar apare luna viitoaree. Deocamdata publicam ziarul o data pe luna. Restul timpului il petrecem online si ne luptam sa imbinam informatiile cu distractia. Enjoy !

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuie oare sa traim in continuare in aceasi mizerie pe care al nostru primar a facut-o in acest oras ?

    Trebuie sa acceptam o sticla de ulei , o punga de faina , o suma de bani pentru a trai in acelasi mediu infect creat de anumite persoane aflate la putere ?

    Nu avem dreptul la replica ?

    Exista doar ei ?

    Acest ziar a fost realizat pentru a creea un semn de intrebare in mintea tuturor locuitorilor acestiu oras ce probabil nu au avut curajul sa vorbeasca . Exprimarea libera ne-a fost data si nimeni nu are dreptul sa ne-o ia inapoi !

    E timpul nostru sa spunem : "Noi conducem acest oras nu o sticla de ulei , o punga de faina sau o suma de bani " !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bravo de mult timp asteptam,sa apara un ziar la Nehoiu.Asta ne mai da un strop de speranta ca icet,incet vom reinstaura prietenia si omenia in stilul de viata al Nehoienilor.Dar nu va fi simplu.Interese si mentalitati vor icerca sa se opuna.Veti avea adversari inraiti.sti ciolanu e bun.Da veti avea si suatinatori.Eu ma alatur si va urez bun venit si noroc.Fiorello.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam comentariile dumneavoastra chiar aici!

Cele mai populare postări