Partie de ski la Nehoiu

Buzăul ar putea avea, în scurt timp, o pîrtie de schi adevărată. Proiectul urmează a se derula în zona Nehoiu şi, de bună seamă, că va transforma radical judeţul din punctul de vedere al turismului, căci o pîrtie înseamnă oportunităţi economice aproape nebănuite de buzoieni.Pînă în momentul de faţă s-a identificat zona unde se poate amenaja obiectivul, iar aceasta este foarte aproape de DN 10 Buzău-Braşov, la Valea Nehoiului, la 1,5 kilometri de oraş. Accesul în zonă se poate face pe două căi. Una este un drum pentru căruţe de 1 kilometru, iar a doua unul pietonal de 1,5 kilometri.Investiţia ar putea fi făcută cu ajutorul Consiliului Judeţean, iar avantajele ar fi imense pentru Buzău. Sînt, probabil, mii de buzoieni care şi-ar dori să facă schi, dar nu au o pîrtie în apropiere. Prin urmare, deschiderea unui astfel de obiectiv, la 70 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ, ar face din Valea Buzăului o perlă a turismului românesc. Primarul din Nehoiu, împreună cu autorităţile judeţene, a identificat, deja, locaţia. La locul cu pricina se poate ajunge mergînd la stînga, înainte de podul peste pîrîul Nehoiu, pe două căi de acces.Una dintre ele, deşi e pietruită, nu poate fi lăţită, întrucît tranzitează o comunitate, iar zona este afectată de alunecările de teren.
Curent pînă la 40 de metri de bazăDeşi se află la oarecare distanţă de comunitate, pîrtia ar putea avea 300 de metri lungime, formă de semicerc, pe direcţia Nord-Sud Est. Chiar dacă nu există analiza geofizică a terenului, se pare că zona nu are probleme cu alunecările, întrucît este împădurită, fiind înconjurată, practic, cu copaci. La 400 de metri de viitoarea pîrtie se află un stîlp de electricitate. De asemenea, în zonă se află o coloană care nu a fost întreţinută.La 400 de metri de stîlpul de electricitate se află baza viitoarei pîrtii, la care se ajunge pe un drum pentru căruţe care traversează o pădure, pînă la coloana despre care am mai făcut vorbire.
Terenuri privatePlatoul pe care se are în vedere amenajarea pîrtiei se află în proprietatea unor persoane vîrstnice. S-au identificat, astfel, 10 persoane care deţin terenuri în zona respectivă, de la care, în mod evident, vor trebui cumpărate terenurile. Zilele acestea se vor face fotografii din aer pentru o imagine a ansamblului, înainte de demararea efectivă a proiectului.Vicepreşedintele C.J. Caton Mateeşescu:
Caton Mateeeşescu, vice­preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, spune că proiectul este ambiţios şi că a identificat, deja, fondurile şi partenerii care vor conlucra la acest proiect. “E clar că amenajarea unei astfel de pîrtii ar schimba radical turismul pe Valea Buzăului, dar şi situaţia economică din zonă. Am putea, astfel, rivaliza cu Valea Prahovei. Iar oraşul Nehoiu ar putea renaşte din toate punctele de vedere. S-ar crea sute de locuri de muncă, iar dezvoltarea pe orizontală ar fi importantă”.
Articol sansa buzoiana

Comentarii

Cele mai populare postări